Slim Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is het verschil tussen een dekbed en een deken?

Wat is het verschil tussen een dekbed en een deken?

Bij het kiezen van uw beddengoed, kunt u in de war raken door de vele opties die er zijn. Maar wees niet bang – ik ben hier om je wegwijs te maken in de verschillende soorten beddengoed. Er is geen goede of foute manier om bedlinnen te kiezen, het enige dat telt is je persoonlijke stijl en voorkeuren. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de perfecte bedopmaak: hoe wil je dat je slaapruimte eruit ziet, hoe warm of koel wil je het ’s nachts hebben, en hoe veelzijdig en aanpasbaar wil je dat je beddengoed is. Voordat u tot aankoop overgaat, wilt u de juiste woordenschat kennen, zodat uw winkelervaring gestroomlijnd en eenvoudig is.

Dus, wat is het verschil tussen een dekbed en een deken? Het komt allemaal neer op het materiaal. Een deken bestaat uit slechts één laag materiaal, terwijl dekbedden bestaan uit twee buitenlagen van dunne stof met een laag isolerend materiaal tussen de buitenste lagen stof, en ze bieden over het algemeen meer warmte dan een enkele deken.

Het verschil tussen dekens en dekbedden

Zoals we al eerder zeiden, bestaan dekens uit één laag, terwijl dekbedden uit drie lagen bestaan: de voorste laag, de achterste laag en de isolatielaag. Deze constructie kan een aanzienlijke invloed hebben op uw comfort.

Als u op zoek bent naar een deken die meer warmte biedt, zoek er dan een die gemaakt is van wol of andere dikke materialen. Dekbedden worden over het algemeen op het bed gelegd en zijn bedoeld om de lakens te bedekken, terwijl dekens vaak in lagen over het bed worden gedrapeerd. Hoe u uw bed opmaakt, hangt af van uw eigen persoonlijke esthetiek.

Laten we het eens over stoffen hebben. Als u gaat winkelen voor beddengoed, is de stof belangrijk. Katoen zal licht en luchtig zijn; het staat bekend als de stof die ademt. Katoen is perfect voor warmere klimaten en de zomermaanden. Wol is een zwaarder materiaal, een natuurlijke draad die dik is en u warm zal houden in koelere klimaten. Microvezel, een synthetische vezel, wordt gemaakt van draden die kleiner zijn dan een zijden draad. Microvezels voelen extreem zacht aan en zijn kreukvrij. Welk materiaal u ook kiest, het moet overeenstemmen met uw klimaat en uw persoonlijke temperatuurvoorkeur.

Is het de bedoeling om een dekbed als deken te gebruiken?

Ja, u kunt met uw linnen dekbedovertrek als deken slapen! Maar de juiste volgorde van dekbedden en dekens is een veelbesproken onderwerp. Onthoud, je kunt niet fout gaan als je comfortabel ligt! Sommigen beweren dat de juiste volgorde van beddengoed als volgt is: eerst de lakens, dan de deken, en dan het dekbed er bovenop. De deken fungeert als een barrière tussen u en het dekbed, en dus hoeft u het dekbed niet zo vaak schoon te maken. Dit kan een voordeel zijn, want dekbedden zijn vaak een dure investering en het consequent schoonmaken ervan kan soms leiden tot schade. Als je dekbedovertrek gemaakt is van een kriebelig of oncomfortabel materiaal, dan zal dit als een buffer fungeren om je huid te beschermen.

Slaapexperts zeggen echter dat als je het ’s nachts warm wilt hebben, je het beste direct onder het dekbed kunt slapen, en er dekens overheen kunt leggen om de warmte te maximaliseren.

Wat is een foulard deken?

Een foulard deken is een dikke deken die zowel als deken en als dekbed kan dienen. Dikker dan een gewone deken, die slechts uit één laag materiaal bestaat, heeft een foulard een geïsoleerde tussenlaag die u extra warm houdt.

Als het op materiaalkeuze aankomt, als u op zoek bent naar een zacht en weelderig gevoel, overweeg dan microvezel. Microvezel is de perfecte stof voor ademend vermogen, het is bestand tegen kreukels, en het gaat lang mee. Dekbedovertrekken zijn een veelzijdige bed-topper, en u kunt zelfs op zoek naar een omkeerbare dekbedovertrek voor maximale veelzijdigheid.