Slim Gezond
Image default
Thuisgezondheid

In een Finse sauna ontspannen is meer dan alleen zweten. Ontdek de voordelen.

In een Finse sauna ontspannen is meer dan alleen zweten. Een Finse sauna bestaat al heel lang op de wereld. Vroeger bestond de sauna uit ondergrondse hutten/kuilen die werd gebruikt om te schuilen tegen de kou en de vele sneeuw. In deze hutten werden er stenen opgewarmd en vervolgens konden ze er water over gieten.

Wanneer je binnen de sauna stapt wordt je omringd door een aangename geur omdat een Finse sauna altijd gemaakt is van een speciaal soort hout die een lekkere geur afgeeft. Daarnaast is de ruimt gevuld met warmte waardoor je een aangenaam warm gevoel ervaart tijdens de saunasessie.

Zijn er voordelen bij een Finse sauna?

Finse sauna’s worden heel erg warm en de luchtvochtigheid ligt relatief laag. Door de hoge temperaturen met combinatie van de lage luchtvochtigheid ontspannen uw spieren en begint u enorm veel te zweten.

Tijdens een saunasessie zal je veel vocht gaan verliezen en hiermee gaan er ook gevaarlijke stoffen uit uw lichaam. Je bloed zal sneller beginnen te circuleren en stimuleert je lichaam om die afvalstoffen te verwijderen.

Als u meerder malen per week gebruik maakt van een Finse sauna zal dat voor een stralende huid zorgen. Door het zweten gaan de poriën meer open en gaan de huidschilfers los van het lichaam. Hierdoor ontstaat er een nieuwe huidlaag en voelt de huid zachter aan na een saunabeurt.

Verder zorgt een sauna voor een verbeterde immuunsysteem en weerstand tegen ziektes. Door de hoge temperaturen wordt het immuunsysteem geactiveerd en versterkt. Met als gevolg een productie van witte bloedcellen waardoor u dus beter bestand bent tegen ziektes. Een sauna kopen biedt dus ontzettend veel voordelen.

Hoe gebruik je een Finse sauna?

Je begint als eerste met een warm douche daarna droog je het lichaam goed af. Eens je plaats neemt in de sauna is het belangrijk dat je eerst aan de lage bank begint voor de niet geoefende sauna gasten. Je legt een handdoek op de banken vanwege de hete banken, maar ook voor de hygiëne. Een saunasessie duurt 7-15 minuten. Na de saunasessie volgt de afkoeling van het lichaam.

Tijdens de pauze van 15 minuten moet je iets drinken om het vocht in uw lichaam aan te vullen. Daarna kan je de saunagang opnieuw herhalen.

Manieren om af te koelen

Na een tijdje in de sauna te zijn geweest is het zeer belangrijk om u af te koelen. Dat afkoelen kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je je bijvoorbeeld onderdompelen in een koud bad of kunt u gebruik maken van een stortemmer met koud water. Daarnaast kunt op allerlei andere mogelijkheden uw lichaam laten afkoelen.