Slim Gezond
Image default
Organisaties

Sneller afvallen door een stevige wandeling

Sneller afvallen door een stevige wandeling

Dat een stevige wandeling gezond is voor zowel lichaam als geest, dat weten de meesten wel. Maar wist je ook dat je naast het verlagen van je cholesterolgehalte, bloeddruk en het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten, ook sneller kunt afvallen door regelmatig te gaan wandelen? Om je een idee te geven hoe dit werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan, nemen we je in dit artikel mee in een aantal belangrijke aspecten. Zo vertellen we je niet alleen wat er nodig is voor een goede wandeling, maar gaan we ook dieper in op de mogelijke resultaten. 

 

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen per kilometer?

Een belangrijke vraag voor de meeste is natuurlijk hoeveel calorieën je uiteindelijk verbrand per gewandelde kilometer. Omdat het verschilt per persoon en ook afhankelijk is van de snelheid en ook de externe invloeden, hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het wandelen in de stromende regen met een regenjas een stuk intensiever is, dan wanneer je in het zonnetje loopt met alleen een t-shirt.

 

Standaard tempo

Het standaard tempo waarop de meeste mensen wandelen, is 5 kilometer per uur. In dit voorbeeld gaan we er daarom dus ook vanuit dat de weersomstandigheden normaal zijn en je geen regenjas heren tegen een flinke bui regen hoeft te dragen. Gemiddeld genomen verbrand je dan zo’n 240 calorieën per uur. Wel moet erbij worden gezegd dat dit is gebaseerd op een persoon van 60 kilo. Wil je berekenen wat jij verbrand tijdens een stevige wandeling, dan kun je er vanuit gaan dat je per kilo lichaamsgewicht zo ongeveer 4 calorieën per uur verbrand op dit tempo.

 

Met wandelen verbrand je vet

Tijdens een stevige wandeling kun je dus de nodige calorieën verbranden. Nu zal dit tijdens een flinke regenbui en het dragen van een regenjas dames nog meer kunnen zijn.  Wil je  vet verbranden, dan is het volgens velen verstandiger om lekker een eindje te gaan wandelen, dan een rondje te gaan hardlopen. Bij het hardlopen gebruik je je lichaam namelijk op een andere manier, waardoor je meer traint op longinhoud, dan op het verbranden van calorieën. Dus wil je een paar kilo kwijt, dan is het aan te raden om iedere avond lekker te gaan wandelen.

 

Houd vol

Twee keer per week wandelen zal waarschijnlijk niet het effect geven waar je op had gehoopt. Het is daarom dus ook belangrijk om minimaal 4 keer per week te gaan wandelen en dit ook vol te houden. Heb je het gevoel dat je na een paar weken eigenlijk wel wat meer aankunt, bouw dit dan wel rustig op, zodat je lichaam eraan kan wennen. Meestal is het advies om dit met 5 minuten per wandeling per week te doen. Op deze manier kunnen je longen, maar ook je spieren en gewrichten voorzichtig wennen aan de extra belasting en zul je merken dat het allemaal veel soepeler gaat, dan wanneer je direct een flink stuk langer gaat lopen.