Slim Gezond
Image default
Alternatief

Hoe kun je je bewustzijn ontwikkelen?

Het woord “bewustzijn” betekent dat je bewust bent van wat er gebeurt in jezelf en in je omgeving. In spirituele zin verwijst het naar iemands niveau van bewustzijn en verbinding met zijn of haar hogere zelf. Bewustzijnsontwikkeling gaat over het uitbreiden van je geest, hart en ziel. Op deze manier kun je meer vervulling in het leven bereiken. Wanneer je een hoger bewustzijn ontwikkelt, merk je dat je meer vervuld, verbonden en tevreden bent.

Bestudeer het doel of de missie van je leven

Je weet misschien niet wat je doel in het leven is. Misschien begin je er nu pas over na te denken. Wil je je levensmissie vervullen en het potentieel van je leven volledig benutten? Dan moet je eerst begrijpen waarom het bestaat. Net zoals een kunstenaar inspiratie en motivatie nodig heeft om iets moois en zinvols te creëren, heeft iemands levenswerk iets soortgelijks nodig. Je moet weten waarom je überhaupt hier bent!

Herken je primaire en secundaire emoties

Wat zijn primaire emoties? Woede is bijvoorbeeld een primaire emotie voor sommige mensen en angst is een primaire emotie voor anderen. Secundaire emoties zijn emoties die je misschien als kind of tiener hebt geleerd, zoals je schuldig voelen omdat je ouders je vertelde dat je gedrag verkeerd was.  Secundaire emoties kunnen ongezond en nutteloos zijn. Deze emoties kunnen je het gevoel geven dat er altijd iets mis met je is, of juist met iedereen om je heen. Ze kunnen ook zelfhaat veroorzaken als ze je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent in vergelijking met anderen. Iedereen heeft secundaire emoties zoals nodig om sociale normen te leren. Als je eenmaal volwassen bent, is het belangrijk dat ze je leven niet beheersen of dat ze je ervan weerhouden om je doelen te bereiken.

Schakel negatief denken uit

Negatief denken is een destructieve kracht die een aanzienlijke impact op je leven kan hebben. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van negatieve gedachten te herkennen, evenals hoe ze je humeur en algehele welzijn beïnvloeden. De eerste stap bij het overwinnen van problematische denkpatronen is door ze te herkennen voor wat ze zijn. Het zijn destructieve en onproductieve denkpatronen die geen basis hebben in de werkelijkheid. Negatieve gedachten zijn vaak geworteld in een laag zelfbeeld. Ze moeten onmiddellijk worden aangepakt voordat ze ingesleten gewoonten of zelfs volslagen psychische stoornissen zoals depressie of angststoornissen worden.

Ontdek mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen kunnen op verschillende manieren je bewustzijn te ontwikkelen. Je kunt het alleen doen of met een groep. Je kunt mindfulness oefenen door tijd door te brengen in de natuur, te mediteren of door yoga en tai chi te beoefenen. Je kunt ook leren hoe je mindful kunt ademen door middel van een lessen die worden gegeven door een getrainde instructeur.