Slim Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hoe vaak moet ik mijn borstcompressor verwisselen?

Stel je de scène voor. Je duwt je slapende pasgeborene door de supermarkt en hoort een gangpad verder het gehuil van een andere baby. Plotseling begon het te kriebelen, en toen het aflaten. Niemand heeft je gewaarschuwd dat elke baby de melk in beweging kon zetten!

Wat zijn borstkompressen?

Borstkompressen, ook bekend als zoogkompressen, fungeren als een schild om te voorkomen dat er melk op je kleding en beddengoed lekt tijdens het geven van ko. De meeste borstkompressen zijn speciaal ontworpen dunne schijfjes materiaal die in je borstvoedingsbeha worden gelegd om moedermelk op te vangen en te absorberen. Je kunt borstkompressen kopen in verschillende vormen en materialen of ze zelf maken. 

Wat zijn de verschillende soorten zoogkompressen?

Er zijn vier hoofdtypen zoogkompressen:

  1. Herbruikbare zoogkompressen zijn wasbaar. Maandverbanden van textiel zijn meestal gemaakt van bamboe, katoen, hennep en soms zijde. Je kunt zelfs wasbare zoogkompressen maken van absorberende materialen zoals washandjes, flanel en opgevouwen zakdoekjes.     

  2. Wegwerpverbanden zijn meestal gemaakt van katoen, bamboe of polyestervezels. Vaak zijn ze voorzien van kleefstrips om ze aan de binnenkant van je beha te bevestigen, zodat je ze één keer kunt gebruiken en weggooien. 

  3. Zoogkompressen van silicone worden aan de borst vastgemaakt en kunnen zonder beha worden gebruikt. Ze vangen de melk op door zachte druk uit te oefenen op de borst en moeten regelmatig worden geleegd. Pas op voor luchtbelletjes bij het aanbrengen, anders kunnen ze gaan lekken. 

  4. Er zijn ook hydrogel-borstkompressen verkrijgbaar. Dit zijn koude kompressen om droge, gebarsten tepels te genezen en te verzachten en zijn niet bedoeld om moedermelk op te vangen.  

Zijn borstcompressor veilig in gebruik?

Zoogkompressen zitten precies op de plaats waar je baby eet, dus je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat ze geen gezondheidsrisico’s voor jou of je baby opleveren. 

Onderzoek toont aan dat zowel wasbare als wegwerpcompressen de borst goed droog houden en dat geen van beide in verband werd gebracht met een toename van tepelproblemen. Als ze op de juiste manier worden gebruikt, zijn borstvoedingscompressen veilig om te gebruiken, maar er zijn enkele problemen waar je rekening mee moet houden. 

Bacteriën en gist houden van warme, vochtige omstandigheden. Vermijd maandverbanden met een plastic waterdichte achterkant. Vervang je borstcompressen regelmatig om het risico op irritatie en infecties, die kunnen leiden tot aandoeningen als spruw en mastitis, te verminderen. 

 

Net als wegwerpluiers kunnen wegwerpborstkompressen chemische stoffen bevatten die het absorptievermogen verhogen. Hoewel deze onschadelijk worden geacht, kunnen ze de gevoelige huid irriteren. 

 

Was en droog herbruikbare zoogkompressen grondig. Veel borstkompressen kunnen in de machine worden gewassen en gedroogd, maar sommige moeten met de hand worden gewassen. Kies wasmiddelen die vriendelijk zijn voor je huid en zorg ervoor dat het maandverband grondig wordt afgespoeld.  

Waarom moet ik borstcompressen dragen?

In het begin van de borstvoedingsperiode duurt het even voordat je melktoevoer is aangepast aan de behoeften van je kleintje. 

In het begin zullen beide borsten lekken als je voedt. Het kan ook zijn dat je melk op andere momenten begint te stromen:

 

  • Je kleintje knuffelen

  • Hun gehuil horen (of elk ander pasgeboren gehuil)

  • Naar je baby kijken (of naar hun foto)

  • Aan hun kleding of beddengoed ruiken

  • Als de baby al een tijdje niet gevoed is

  • Kolven of uitdrukken

  • Tijdens intieme momenten met je partner

 

https://www.stravos.nl/de-verschillende-borstkolf-apparaten/